Houtduiven schieten – welk geweer en patronen

Browning B 725 Game 2021

Wat is het juiste jachtgeweer en patroon voor schieten van houtduiven?

Je krijgt een beter resultaat als je de juiste uitrusting hebt.

Geweren en patronen voor het schieten van houtduiven.

Ten eerste, wat voor soort geweer zou het beste zijn voor jou voor de duivenjacht?

  • Investeer in het beste wapen dat u zich kunt veroorloven.
  • Dit betekent niet dat je een nieuw moet kopen, er zijn ook genoeg tweedehands wapens die van goede kwaliteit zijn.
  • Een goed gemaakt geweer dat wordt verzorgd en onderhouden, zal jarenlang meegaan en u dienen.

Je geweer moet goed passen, anders schiet je niet op je best. Een goede wapenzaak met een geweermaker kan u hierbij zeker goed helpen.

Het heeft me zelf een paar jaar gekost om de beste jachtgeweren en patronen te ontdekken voor het schieten van houtduiven als ik in het veld ben. Dit is wat ik ervaren heb.

Kaliber en lopen

Je grootte, leeftijd en sterkte moeten allemaal in overweging worden genomen bij het kiezen van het gewicht, kaliber van je geweer. Alle kalibers zullen in principe houtduiven goed doden, maar als je een capabele schutter bent, zou ik je altijd aanraden om een kaliber 12 te schieten.

Ik raad over het algemeen 76 cm lopen aan over de hele linie. Korte lopen geven je niet zoveel controle als langere lopen. Ze kunnen de indruk wekken dat het geweer snel is, maar in feite wordt het geweer oncontroleerbaarder omdat het te snel beweegt en het is heel gemakkelijk om de lijn van het doel te verliezen. Langere lopen helpen je om een betere verbinding met het doel te maken en op de lijn te blijven en daarmee kun je het schot correct raken. Ik schiet nu met 76 cm lopen, moest hier ook aan wennen, na jarenlang met 71 cm lopen te hebben geschoten.

Superposé of halfautomatisch?

Moet je wapen een superposé (boven en onder), juxaposé (side by side) of semiautomatisch enkelloops zijn? Ik heb een voorkeur, maar ik zal de opties doornemen.

De superposé en de halfautomaat enkelloops hebben in principe mijn voorkeur voor het schieten van houtduiven, omdat het ontwerp de schutter helpt. Je hebt één enkel zicht, dat je op een natuurlijke wijze naar het doel brengt. De pistoolgreep zorgt er tevens voor dat u het geweer goed vastpakt en helpt bij het absorberen van terugslag. Het is ook veel veelzijdiger met de keuze van de patronen, en u kunt comfortabel zwaardere ladingen gebruiken als u daarvoor kiest.

Het vooreinde geeft de leidende hand een goede grip en de allerbelangrijkste controle. Een goed uitgebalanceerde superposé geeft je ook controle tijdens het schot en absorbeert door zijn gewicht veel terugslag en een halfautomaat doet dit door zijn terugslag/laadsysteem, wat vooral op drukke dagen in het veld een voordeel is.

Juxaposé (side by side)

Juxaposé, favoriet bij traditionalisten, kan prettig zijn om te gebruiken, omdat ze vaak erg licht zijn, waardoor ze sneller kunnen worden bewogen. Ze hebben een klein voordeel in een camouflage hut: omdat er minder ver gebroken hoeven te worden om de patronen te herladen als een superposé in een kleinere ruimte. Ik heb in mijn vroege dagen als jonge jager met een juxaposé (kal 20 en later kal 16) ook goed geschoten. Het nadeel komt echter met de keuze van de patronen, omdat u dan vaak geen lading groter dan 30 gr of 32 gr kunt gebruiken. Dit is niet zo’n probleem zolang je ervoor zorgt dat je de juiste hagelgrootte kiest (nr 5) zou altijd mijn aanbeveling zijn.

Als je bijzonder gevoelig bent voor terugslag, of het geluid, dan zou juxaposé (side-by-side) niet de ideale keuze zijn, aangezien het ontwerp van het geweer en het lichtere gewicht ervoor zorgen dat er minder terugslag wordt geabsorbeerd. Ten slotte is het belangrijk om bij het schieten met een juxaposé (side-by-side) niet te haasten en ervoor te zorgen dat je probeert te schieten met zoveel mogelijk controle.

Halfautomaat

Semiautomaten zijn het geweer geworden waarmee veel houtduivenjagers vinden dat ze moeten schieten, maar ik heb ook enkele bemerkingen hierop. Om een houtduif correct te schieten met een semiautomatisch geweer, je ook weerstand moet bieden om geen drie schoten op één vogel te doen. Semiautomatische geweren hebben ook de neiging om beperkt te zijn, in hoe de schutter zich dient op te stellen in een camohut bij het schieten, ze werpen de hulzen vaak aan de rechtse kant overal naar toe en zijn vaak lastig terug te vinden, als dit in de dekking. Als het geweer correct gebruikt wordt, kan het echter zeer effectief zijn. Ze zijn heel gemakkelijk in een camohut te laden en je kunt desgewenst een zware lading kiezen. Ze zijn vaak ook heel redelijk geprijsd. Kortom, als je een ervaren duivenschieter bent, kan een semiautomatisch geweer een goede optie zijn om extra in je arsenaal te hebben. Maar als je net begint, zou ik deze keuze niet maken.

Choke’s

Ik geloof in het hebben van verschillende choke’s in beide lopen, idealiter kwart en half of driekwart en/of driekwart en full. Dat gezegd hebbende, goede multi-choke’s die de balans van je geweer niet beïnvloeden, zijn prima. Ik zelf heb heel goede ervaringen met de Kick choke’s, deze verminderen de terugslag met 25% en hebben zo’n 20% betere dekking dan de normale fabrieksgeweer choke’s.

Welke hagelpatroon moet je gebruiken voor schieten van houtduiven?

Als je niet op je gemak voelt met een bepaalde hagelpatroon, zal deze steeds in je gedachten spelen en je schieten beïnvloeden.

Compatibiliteit en comfort

De patroon waarmee je schiet, moet passen bij jou en je geweer. Niet alle patronen zijn geschikt voor iedereen. Schotbeelden variëren bij verschillende geweren, dus als je voordat je meer koopt er een aantal op een schietschijf van tenminste 70cm doorsnee test, krijg je een goede indicatie van welke patronen en ladingen goed passen en zorgen voor een goede dekking bij het schieten met je geweer.

Dit doe je met verschillende chokes en op verschillende afstanden, dus begin je met 20 meter en dan op 30 en 40 meter. Laat niet alles afhangen van de schotbeelden van de schietschijven, maar ze zijn wel een goede indicatie en is zeker het uitproberen waard. De hagelkolom verplaatst zich meestal in een lang gerekte vorm en dan is de snelheid vaak ook van belang. Als de schietschijf niet jouw ding is, concentreer je dan tijdens het oefenen op de impact op kleiduiven.

Het is van cruciaal belang dat je op je gemak voelt met je patroon. Iedereen voelt op een andere manier de terugslag. Ieder geweer zal anders omgaan met de terugslag bij andere patronen. Zwaardere geweren zoals kaliber 12 kunnen over het algemeen zwaardere ladingen beter aan dan een licht geweer en zullen meer terugslag absorberen. Vertrouwen in uw patroon is zo belangrijk. Als u zich ongemakkelijk voelt bij het schieten van een bepaalde patroon en lading, zal dit in uw gedachten spelen en uw schietresultaten zeker beïnvloeden.

Hagel grootte en gram-lading

De keuze van de “duiven-patroon” is dus van het grootste belang, zowel in termen van uw consistentie in het veld als uw gemoedstoestand.

De lading grootte is afhankelijk van het individu en met welk geweer hij of zij schiet. Je moet je op je gemak voelen bij het schieten met een bepaalde lading en in staat zijn om met die lading in verschillende situaties en de hele dag te kunnen schieten.

De hagel grootte is wat de dodelijke slag oplevert en is de belangrijkste beslissing die moet worden genomen bij het kiezen van een goede duivenpatroon.

Ik schiet al mijn duiven met nummer 5, omdat 5-ers een betere impact op de houtduiven hebben en je in staat stellen om ook op grotere afstanden goed te doden. Ze zijn zonder twijfel een allround dikte en betere dodende lading dan 6 of 7. Ongeacht de tijd van het jaar of de houtduiven aan het roesten of vliegen zijn, schiet ik 34 gram No.5 (RC-camouflage een zeer goede heel snelle patroon met gecoate hagel) met mijn kaliber 12 die ik altijd gebruik.

Oefen met verschillende patronen. Zoek een patroon van een merk dat u vertrouwt en dat bij u en uw geweer past.

Merkselectie patronen

Waar je ook voor gaat, blijf bij hetzelfde merk tijdens het oefenen. Als u geen specifieke voorkeur heeft, maak dan van de gelegenheid gebruik om een merk patroon te vinden die u bevalt en goede resultaten geeft. De belangrijkste spelers in Nederland zijn voor de jacht, Gamebore, RC, Hull, Winchester, Express en Eley.

De kosten zullen een rol spelen bij uw beslissing, maar ik zou u aanraden om de meest geavanceerde (gecoate) hagelpatroon te kopen wat in uw budget past. Het heeft geen zin veel tijd te steken in verkenning van je veld en jezelf op de juiste plek te krijgen, klaar voor actie, om vervolgens een goedkope patronen te schieten, die niet de juiste dekking en kracht hebben om de houtduiven ook goed te kunnen doden op verschillende afstanden 20 t/m 40 meter.

Wel veel tijd besteden aan de keuze van het juiste jachtgeweer en hagelpatronen voor schieten van houtduiven zal in het veld zijn vruchten afwerpen, zorgt ervoor dat je dan de juiste uitrusting hebt.

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.