Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
De faunabeheerder gemeente Echt-Susteren en Sittard-Geleen
DIERVRIENDELIJK MAAIEN IS NIET MOEILIJK MAAR BRENGT VEEL OP VAN BINNEN NAAR BUITEN MAAIEN MOET 70 PROCENT VAN HET WILD KUNNEN REDDEN.
Sensosafe werkt aan een hightech wildredder met vele sensoren. Fabrikanten voelen druk. Claas werkt mee in een project om een automatische wildredder met ultrasoon-sensoren te bouwen. Zo’n automatische wildredder is nu alleen te voet te gebruiken en nog niet rijdend op een maaier
Nu het maaiseizoen weer begonnen is, worden veel reekalveren onnodig gedood doordat ze te laat worden opgemerkt in het hoge gras. Niet alleen wildbeheerders/jagers en boeren maar ook Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten proberen dit zoveel mogelijk te voorkomen door deze kalveren op te sporen en te verplaatsen. Tot nu toe gebeurde dit handmatig en met vele personen tegelijk in de weilanden waar gemaaid zou gaan worden. Een zeer arbeidsintensieve klus en niet geheel doeltreffend, omdat in sommige gevallen nog steeds reekalveren sneuvelen, omdat ze te laat of helemaal niet werden opgemerkt.
Door de nieuwste ontwikkeling van DronExpert.nl waarbij de drone voorzien wordt van een gimbal/thermische camera speciaal ontwikkeld voor deze toepassing, behoort dit vanaf nu tot het verleden. De thermische camera kan namelijk op grote afstand hotspots detecteren en inkleuren, waardoor deze camera uitermate geschikt is om dieren te zoeken in het veld. In de praktijk blijkt dat de dieren alleen van boven te spotten zijn, dit betekent dat de combinatie van de drone met de gimbal/thermische camera, het beste van deze twee toepassingen combineert. Dieren worden tijdig gespot en kunnen worden gered!
De Thermische Drone is zeer licht en compact uitgevoerd, en daardoor makkelijk te transporteren en te gebruiken in het veld. Met behulp van een tablet of smartphone worden de beelden zeer scherp zichtbaar gemaakt. De camera is daarnaast eenvoudig te bedienen met de smartphone, met tal van mogelijkheden zoals het inkleuren van een bepaalde temperatuur, zoomen, snapshots, palette’s of overschakelen naar de geïntegreerde daglicht camera.
Deze drone heeft zich inmiddels ook al bewezen als unieke toepassing voor de brandweer, politie en ambulance, voor het opsporen van de brandhaarden, wietplantages, het volgen van mensen en het vinden van drenkelingen. Ook wordt de drone ingezet voor service aan zonnepanelen, waarbij men in één oogopslag kan zien welke cellen defect of minder productief zijn.
Tenslotte weegt het geheel nog geen 1400 gram, waardoor de Drone ook als handheld thermisch inspectie camera gebruikt kan worden. Kortom een systeem dat het beste van verschillende toepassingen combineert, met als doel onder andere het redden van mensen- en dierenlevens.
Het maaiseizoen komt er weer aan!!
Anders maaien om wild te sparen De meeste veehouders weten hoe je wild spaart. Om nesten heen maaien, van binnen naar buiten maaien en het gebruik van een wildredder ligt het meest voor de hand. Door de hogere werksnelheden tot 20 km/u en grotere maaibreedtes is de bedreiging daarbij wel groter. Ondanks inspanningen uit het verleden lijkt dit thema inmiddels wat op de achtergrond geraakt, bewijzen ook de antwoorden uit een eerder aan het Boerderij lezerspanel gestelde vraag. Slechts 25 procent van de veehouders maait van binnen naar buiten. Door gewenning en gemak worden toch eerst de perceelsgrenzen uitgemaaid. Vanuit het midden maaien vraagt bij niet-symmetrische percelen soms meer denkwerk over hoe te openen, en vooral zonder frontmaaier kan iets meer gras platgereden worden. Daarbij moet de chauffeur recht kunnen rijden en afstanden inschatten om in het midden te beginnen.
Gps kan daarbij uitkomst bieden. Het loont de moeite wel om dergelijke maatregelen te nemen, vindt Josef Schröer van een regionale Duitse jagersbond: „Van binnen naar buiten maaien kan liefst 70 procent van het wild redden. Meerdere experimenten bewijzen dat, het is veruit de meest effectieve methode. Het meeste wild zit immers in de luwte van de perceelgrenzen.” Volgens Schröer vinden in Duitsland jaarlijks ruim 500.0000 reeën, hazen en konijnen de maaidood. Behalve het dierenleed is een ander risico natuurlijk de kans op botulisme in de kuil. De huidige methoden om wild te redden zijn niet populair.
Slechts 4 procent van de veehouders heeft een wildredder op de maaier. Meestal is dit een balk met kettingen die door het gras slepen. In het verleden werden ze wel verkocht. Maar bij vervanging van de maaier op het kromrijden van de wildredder kwam er bij veeboeren lang niet altijd een nieuwe. Bovendien moet de wildredder altijd worden opgeklapt bij afrasteringen of bij transport. Vandaar de impopulariteit. Toch is het niet meer alleen aan veehouders om het wild te redden. Ook fabrikanten verwachten politieke druk en zien in dat zij meer moeten doen om het wild te sparen. De eerste oplossingen zijn er al. Zo krijgt de bestuurder van een Krone Big M-maaier tegenwoordig bij het uitklappen van de maaiers de herinnering om van binnen naar buiten te maaien.
Zodra het maaiseizoen begint, worden er duizenden jonge vogels, zoals graspiepers, kieviten, grutto’s, patrijzen, fazanten, maar ook grotere dieren zoals hazen en reeën dood gemaaid of blijven zwaar gewond achter en sterven vaak later een vreselijke dood.
De brancheorganisatie Cumela, waarvan veel loonwerkers lid zijn, willen dit probleem gezamenlijk aanpakken. Door een goed contact tussen de faunabeheerder, boer en loonwerker kunnen vooraf en tijdens het maaien maatregelen worden getroffen, zodat de dieren niet meer aanwezig zijn tijdens het maaien.
De boer zal tijdig de faunabeheerder door moeten geven wanneer graspercelen gemaaid gaan worden. Deze kan dan de dag (avond) ervoor zorgen dat er geen dieren meer aanwezig zijn b.v. door het plaatsen van vlaggen liefst op 3 meter hoge bamboestokken (5 per ha) of ophangen van vreemde voorwerpen in het perceel, zoals papieren of plastic zakken, maar niet te vlak bij de randen. Deze lawaaimakende zakken moeten enige stevigheid hebben en op de kop hangen zodat zij goed door de wind worden bewogen. De bamboestokken met de vlaggen zijn goedkoop en gemakkelijk in het gebruik en je kunt het goed alleen doen en zo in korte tijd een paar hectare afzetten en veroorzaakt ook geen schade aan het gewas. Als dit de avond voor het maaien wordt gedaan, zal de reegeit met haar kalveren het grasperceel verlaten, voordat het maaien start en liever teruggaan naar waar zij zich veiliger voelen, b.v. onder een braamstruik of de vertrouwde ruigte. Vlak voor het maaien kunnen dan de voorwerpen weer worden weggehaald. Daarnaast zal ook de loonwerker moeten worden geïnformeerd over de mogelijke aanwezigheid van reekalveren in het gras.
Vooral de loonwerker kan maatregelen nemen: b.v. door een faunaredder te gebruiken.
“Maar een faunaredder alleen is niet voldoende! Reekalveren drukken zich n.l. bij” “gevaar en blijven dan roerloos liggen, ook wanneer met veel geweld en hoge “snelheid”een cyclomaaier komt aandenderen, want drukken en onder alle omstandigheden blijven liggen is het automatische antwoord op gevaar bij reekalveren.
Daarom moet er gelegenheid zijn voor de faunabeheerder om een dag voor het maaien het grasperceel moeten afzoeken op reekalveren.
Heb je een kalf gevonden, NOOIT met blote handen oppakken, ALTIJD me een pluk gras, want dan wordt de menselijke geur niet doorgegeven en zal de” “moedergeit het kalf accepteren en naar een veiliger plek brengen.”
Een downloadversie opgemaakt in pdf is beschikbaar volg de link.