Vragen beheer en schadebestrijding
Een omgevingsvergunning is een toestemming van de provincie om beschermde inheemse dieren te verjagen, te vangen of te doden.
De omgevingsvergunning wordt in de regel aangevraagd door de Faunabeheereenheid op basis van een faunabeheerplan.
De omgevingsvergunning krijgt u in het algemeen via de Wildbeheereenheid. Als u de omgevingsvergunning gaat gebruiken heeft u schriftelijke toestemming nodig van de grondgebruiker (art 11.52 lid 5 BAL). Als gebruik gemaakt mag worden van het geweer is de 40 hectare regeling van toepassing (art 11.76 BAL.
Voor alles wat een jager in het jachtveld met het geweer doet geldt de minimale jachtveldeis van 40 aaneengesloten hectares zoals aangegeven in art 11.76 BAL. Dit geldt bij zowel jacht, als bij beheer en schadebestrijding, dit is een veiligheidseis die ook in Benelux verband is afgesproken. De wetgever heeft dit gedaan om het gebruik van het geweer op een veilige manier mogelijk te maken. Daarnaast maakt de wetgever een strikte scheiding in jacht enerzijds en beheer en schadebestrijding anderzijds. Zo is een optelling van een deel jachthuur met een oppervlakte van minder dan 40 hectare met een ander deel met de toestemming voor beheer en schadebestrijding van minder dan 40 hectare geen bejaagbaar jachtveld.
In bijzondere gevallen kan de provincie wel omgevingsvergunning verlenen. Dit geldt dan met name voor beheer en schadebestrijding waarbij het fysiek niet mogelijk is om aan de minimale jachtveldeis van 40 hectares te kunnen voldoen. Een veld welke kleiner is dan 40 hectares en is omgeven door snelwegen en of bebouwde kom is hiervan een voorbeeld. Het aanvragen van een ontheffing hiervoor kunt u doen bij de FBE van de bewuste provincie.
Voor het gebruik van andere middelen niet zijnde een geweer zoals fret en buidel, kastval en vangkooi geldt echter niet de minimale eis van 40 hectare en is dit ook mogelijk binnen de bebouwde kom. U zou daarom met de toestemming voor beheer en schadebestrijding van 1 hectares een kastval kunnen plaatsen en onderhouden om bijvoorbeeld een vos te vangen.
Een vergunningvrije gevallen diersoorten (vrijstelling) op basis van een ministeriële regeling of de provinciale verordening om dieren te verjagen, te vangen of te doden.
De vergunningvrije gevallen diersoort wordt op voorhand gegeven op basis van het faunabeleid van de provincie of Rijk. Er is geen aparte aanvraag bij de provincie nodig.
De De vergunningvrije gevallen diersoort mag u bestrijden als u schriftelijke toestemming heeft van de grondgebruiker(art 11.52 lid 5 BAL). Als gebruik gemaakt mag worden van het geweer is de 40 hectare regeling art 11.76 BAL van toepassing.
Art 11.52 sub b BAL.Het bestrijden gebeurt op door de grondgebruiker gebruikte gronden, of in of aan door hem
gebruikte opstallen, om schade die in het lopende of daarop volgende jaar dreigt op te treden in of aan die opstallen of in het omringende gebied te voorkomen;
Artikel 11.71 BAL (middelen voor de jacht) geeft als middelen aan;
- Geweren;
- Honden; niet zijnde lange honden;
- Haviken, slechtvalken en woestijnbuizerds;
- Kastvallen;
- Vangkooien;
- Vangnetten;
- Eendenkooien;
- Bal-chatri, en
- Slag-, snij- of steekwapens
2. Als methoden als bedoeld in 11.44, eerste lid, Bal en 8.74j, eerste lid, Bkl worden aangewezen:
- methoden die krachtens de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden zijn toegelaten of vrijgesteld
- bijeendrijven (vangkraal)
- lokvogels
- lokgeluiden
- voorzieningen op het geweer: geluidsdemper, een kunstmatige lichtbron, vizier met beeldomzetter, een elektronische beeldversterker
- cervicale dislocatie
- lokvoer
Jagers mogen binnen de bebouwde kom alleen met fret en buidels in het kader van beheer en schadebestrijding worden gejaagd, indien er schade is of dreigt. Het bestrijden door de grondgebruiker van schadeveroorzakende dieren wordt alleen als vergunningvrij geval aangewezen in een omgevingsverordeni ng op grond van artikel 11.50 en alleen als:
a. het bestrijden voldoet aan artikel 8.74k, eerste lid, onder a en c, van het Besluit kwaliteit leefomgeving;
b. het bestrijden gebeurt op door de grondgebruiker gebruikte gronden, of in of aan door hem
gebrui kte opstallen, om schade die in het lopende of daarop volgende jaar dreigt op te treden in of aan die opstallen of in het omringende gebied te voorkomen;
Artikel 11.66 BAL (geen jacht in bepaalde gevallen) verbiedt de jacht uit te oefenen vanuit een voertuig. In artikel 11.44, derde lid Bal (vogels);11.52, derde lid Bal (soorten habitat-richtlijn), 11.58, derde lid Bal (andere soorten) verbiedt alleen het gebruik van het geweer vanuit een rijdend voertuig. Hieruit valt op te maken dat beheer en schadebestrijding mogelijk is vanuit een stilstaand voertuig. In de omgevingsordening of -vergunning kan de provincie echter wel nadere regels hierover opnemen.
Ja, deze vorm van jacht is niet verboden bij of krachtens de omgevingswet indien er sneeuw ligt. Fretteren is namelijk een andere vorm van jagen dan voor de voet welke vorm van jagen wel verboden is indien er sneeuw ligt Artikel 11.66 lid onder g BAL.
De houtduif en konijn zijn een wildsoort en hiervoor geldt dus een geopend en gesloten jachtseizoen. Maar omdat houtduif en konijn het gehele jaar door belangrijke schade aan de landbouw aanrichten staan ze op de landelijke aanwijzing vergunningvrije gevallen soorten. Dit betekent dat deze dieren, zijn vrijgesteld en het hele jaar mogen worden bestreden dit gebeurt op door de grondgebruiker gebruikte gronden, of in of aan door hem gebruikte opstallen, om schade die in het lopende of daarop volgende jaar dreigt op te treden in of aan die opstallen of in het omringende gebied te voorkomen;schade is of dreigt in het huidige of het komende jaar.
Indien gebruik gemaakt wordt van een geweer is een jachtakte vereist en een schriftelijke toestemming van de grondgebruiker(s). Tevens is de 40 ha-regeling art 11.76 BAL van toepassing.
- Artikel 11.43 sub b onder 4 (aanwijzing vergunningvrije gevallen soorten vogelrichtlijn in ministeriële regeling) houtduif
- Artikel 11.57 sub b onder 1 (aanwijzing vergunningvrije gevallen andere soorten in ministeriële regeling) konijn
- Hoeveel personen mogen er in de auto zitten?
- - Net zoveel personen als er (goedgekeurde) stoelen in de auto zitten.
- Moet de bestuurder van de auto in het bezit zijn van een omgevingsvergunning jachtgeweeractiviteit?
- - Nee, dit is niet nodig. Een auto valt niet onder de categorie in de Wet Wapens en Munitie, waarvoor een omgevingsvergunning jachtgeweeractiviteit vereist is. Wel dient de bestuurder in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs.
- Moet degene die de warmtebeeldcamera bedient in het bezit zijn van een omgevingsvergunning jachtgeweeractiviteit?
- -Nee, een warmtebeeldcamera is geen wapen welke valt in een categorie van de Wet Wapens en Munitie waarvoor een omgevingsvergunning jachtgeweeractiviteit vereist is.
- Als de machtiginggebruiker zich laat vergezellen door een of twee houders van een omgevingsvergunning jachtgeweeractiviteit moeten dan alle grondgebruikersverklaringen aan elkaar worden doorgeschreven?
- - Dit is niet nodig wanneer iemand van de aanwezigen deze toestemming heeft en deze mag doorschrijven.
- Mag je vanaf de openbare weg met een warmtebeeldcamera kijken en schieten?
- - Ja, dit mag als u van deze weg een omgevingsvergunning heeft voor beheer en schadebestrijding en de wegen gelegen zijn binnen het jachtveld of eraan gelegen. Hierbij is het wel aanbevolen om drukke wegen zoals provinciale en doorgaande wegen niet te gebruiken en gepaste afstand tot eventuele bewoning aan te houden, dit i.v.m geluid schoten en de onrust die kan ontstaan. De omgevingsvergunning voor beheer en schadebestrijding kan in de regel verkregen worden bij de gemeente of provincie.
- Wat zijn de vereisten rond het vervoer van wapens tijdens gebruik omgevingsvergunning met een helderheidversterker/warmtebeeldrichtkijker?
- - Binnen het jachtveld is het de houder van de omgevingsvergunning toegestaan om zijn wapen zonder verpakking en geladen in de auto te hebben.
- Buiten zijn jachtveld dient de houder van de omgevingsvergunning het wapen ongeladen magazijn eruit en in de geweerhoes/koffer te vervoeren.
- N.B. Een houder van een omgevingsvergunning jachtgeweeractiviteit die tevens bestuurder is van het voertuig mag tijdens het rijden zijn wapen niet aan derden geven om te kunnen rijden, tenzij deze persoon het wapen op zijn omgevingsvergunning heeft staan als medegebruiker. Let daarom op dat het wapen in deze situaties op een veilige en juiste manier wordt gehanteerd.
Ten aanzien van bovenstaande dient te worden opgemerkt dat een provincie in een omgevingsvergunning altijd nadere eisen kan stellen aan een team gebruik maakt van deze omgevingsvergunning, maar dat dit wettelijk gezien niet noodzakelijk is.
- Zwarte kraai,
- Kauw,
- Canadese gans,
- Vos,
- Houtduif en
- Konijn.