Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
De faunabeheerder gemeente Echt-Susteren en Sittard-Geleen
De Vrijstellingen die in de faunabeheerplannen dienen te worden opgenomen, zijn opgesteld om te voldoen aan de eisen gesteld in de Wet natuurbescherming (Wnb) in deze.
Onder de Flora- en faunawet vielen handelingen in het kader van schadebestrijding op basis van landelijke Vrijstellingen (verder te noemen Landelijke Vrijstelling) buiten de verantwoordelijkheid van de Faunabeheereenheden. In de Wet natuurbescherming wordt nu echter aangegeven dat alle handelingen op basis van een Landelijke dan wel Provinciale Vrijstelling een maatschappelijk verankering dienen te hebben. De Vrijstelling dient bezien te worden in relatie met overige handelingen in het kader van Jacht, Beheer & Schadebestrijding. Hiertoe zal in een faunabeheerplan van een Faunabeheereenheid de relatie tussen de diverse handelingen dienen te worden beschreven.
Handelen op basis van een Vrijstelling is vanuit de Vogelrichtlijn alleen toegestaan indien de soort op niveau wordt gehouden. Voor soorten vallend onder de Habitatrichtlijn geldt dat ingrijpen op basis van een Vrijstelling alleen is toegestaan als de gunstige staat van instandhouding niet in het gedrang komt.
In de Toelichting van het Besluit natuurbescherming is voorts aangegeven hoe een grondgebruiker gebruik kan maken van de Vrijstelling en deze door derden zoals een Wbe of jachtaktehouders in gebruik wordt gemaakt van het geweer, alsmede dat áls er een Vrijstelling wordt verleend, dat er dan impliciet géén andere bevredigende oplossing bestaat:
De betrokken bepalingen staan afwijkingen uitsluitend toe als is voldaan aan de volgende cumulatieve voorwaarden:
Op basis van vermeld onderzoeksrapport wordt wat dat betreft in het onderhavige faunabeheerplan van het volgende uitgegaan:
Daarbij is wel de vraag wat een populatie is, omdat dit bepaalt op welk schaalniveau de gunstige staat van instandhouding voor HR-soorten moet worden gegarandeerd. Vanuit de ecologie is het verdedigbaar om hierbij uit te gaan van de netwerkpopulatie. Voor andere soorten (vanuit nationaal oogpunt beschermde soorten) wordt de Vrijstelling getoetst op het effect op de landelijke staat van instandhouding; hiervoor geldt dus dat de soort landelijk niet in zijn voortbestaan wordt bedreigd of dit gevaar loopt” (Vos, C. et al, 2016; pp52).
Wettelijk kader landelijke en provinciale vrijstellingen
Er zijn 6 diersoorten (Canadese Gans, Houtduif, Kauw, Konijn, Vos en Zwarte Kraai) in artikel 3.1 van het Besluit natuurbescherming aangewezen als vallend onder de Landelijke Vrijstelling. In de toelichting bij het besluit is de onderbouwing opgenomen. In de Regeling natuurbescherming is ten aanzien van deze soorten een Vrijstelling opgenomen. Nu er sprake is van een landelijke Vrijstelling, geldt deze ook voor alle provincies en dus ook in Limburg voor de genoemde 6 diersoorten.
Voor Limburg geldt de Wijzigingsverordening Hoofdstuk 3 Natuur van de Omgevingsverordening Limburg 2014 (GC03) (Bron)waarin voor de Provinciale Vrijstellingen het volgende is opgenomen:
Er zijn twee soorten vrijstellingen.
Soorten die landelijk of provinciaal zijn vrijgesteld kunnen zonder ontheffing verjaagd of gedood worden wanneer u er schade van ondervindt, of wanneer u binnen een jaar belangrijke schade verwacht. Wel moet u voldoen aan de eisen voor een bejaagbaar veld (minimaal 40 ha.) en zijn de middelen toegestaan zoals vermeld in de Wet natuurbescherming.
Schadesoorten die niet beschermd zijn en daarom ook zonder ontheffing verjaagd of gedood mogen worden (maar niet met het geweer):
Zwarte rat, Bruine rat, Huismuis.