De faunabeheerder gemeente Echt-Susteren en Sittard-Geleen
Jagersvereniging wijst op toename in wildaanrijdingen

Jagersvereniging wijst op toename in wildaanrijdingen

Geplaatst: 21/10/2020 

De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging pleit voor het opnemen van het onderdeel ‘wettelijke verplichtingen na aanrijding met wild’ in het theorie-examen auto van CBR. Het aantal aanrijdingen met dieren in Nederland is de afgelopen jaren fors gestegen. In 2014 werden er bijna 6.000 aanrijdingen met dieren geclaimd, in 2019 waren dat er bijna 10.000. De gemiddelde schadeclaim bij de autoverzekering bedroeg 1.600 euro.

Het werkelijke aantal wildaanrijdingen ligt volgens de Jagersvereniging hoger. Niet elke aanrijding met een dier wordt bij de verzekering geclaimd en niet elke aanrijding wordt gemeld. Volgens de Jagersvereniging weten veel automobilisten niet wat ze moeten doen na een aanrijding met wild. Met een oproep aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en CBR wil de organisatie bewerkstelligen dat alle nieuwe automobilisten weten dat ze wettelijk verplicht zijn om een aanrijding met wild bij de politie te melden.

De gemiddelde schadeclaim na aanrijding met een dier is 1.600 euro volgens recente cijfers van het Verbond van Verzekeraars. In totaal gaat het in 2019 om bijna € 16 miljoen geclaimde schade. De autoschade bij een wildaanrijding, zoals een hert of wild zwijn, is niet te verhalen op een eigenaar. Of de verzekering de schade dekt, hangt af van hoe men zelf verzekerd is. Eventuele gevolgschade is niet altijd gedekt of heeft gevolgen voor de hoogte van de premie. Bijvoorbeeld wanneer een automobilist door de aanrijding van de weg raakt en een boom raakt.

bron: Jagersvereniging, 21/10/2020

Print Friendly, PDF & Email