Winterrustgebieden voor ganzen in Limburg komen te vervallen

ganzen

Bron: LLTB, 23/12/2020


In het faunabeheerplan 2015-2020 van de Faunabeheereenheid Limburg is vastgelegd dat in winterrustgebieden geen ontheffingen verleend worden om beschermde ganzensoorten te doden in de periode van 1 november tot 14 mei. In het nieuwe faunabeheerplan, dat is goedgekeurd door de provincie Limburg, komen deze winterrustgebieden te vervallen.

De winterrustgebieden voor ganzen in de Maasplassenregio komen te vervallen. Dat betekent dat nu gedurende het hele jaar de ‘Ruime machtiging populatiereductie grauwe gans’ kan worden ingezet. Buiten die regio zijn nieuwe beperkte ontheffingen beschikbaar, waarmee afschot van grauwe ganzen en brandganzen tussen 1 november en 14 mei ook in de voormalige rustgebieden mogelijk wordt.

Met de beschikbare nieuwe ontheffing krijgt de grondgebruiker meer mogelijkheden om schade te voorkomen. Omdat de goedkeuring van het faunabeheerplan midden in de winterperiode valt, gaan er deze winter nog geen nieuwe regels voor boeren met grond in de rustgebieden gelden om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming.Ze hoeven géén werende middelen te plaatsen om voor een tegemoetkoming in aanmerking te komen.

Een tegemoetkoming kan een grondgebruiker aanvragen bij BIJ12 Faunazaken.

 
image_pdfimage_print
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.