De faunabeheerder gemeente Echt-Susteren en Sittard-Geleen
Franse boeren willen jagen op wolven

Franse boeren willen jagen op wolven

Ondanks succesvolle wolfbeschermingsprogramma’s in de Verenigde Staten, Italië en Duitsland, blijft de aversie voor wolven onder veel mensen helaas bestaan en worden de dieren alsnog, legaal en illegaal, gedood. Afgelopen weekend blijkt Frankrijk nu ook met een ‘wolvenprobleem’ te kampen.

wolf

Op 31 januari werd een dode wolf, een mannetje, gevonden in het Franse plaatsje Coole, 160 kilometer oostelijk van Parijs. Het dier was waarschijnlijk doodgeschoten door jagers. Sinds mei 2013 hebben wolven 29 keer schaapskuddes aangevallen in deze regio. Wetenschappers houden er rekening mee dat het een kwestie van tijd is voor de wolf in de omgeving van Parijs wordt gesignaleerd. Vanwege de vele bossen met herten en zwijnen is dit een ideale omgeving voor wolven.

Dat is een wandeling van een paar dagen voor een wolf, aldus Maxime Zucca van Natureparif.

Sinds ze in 1992 vanuit Italië de grens zijn overgestoken duiken ze in het hele land op. Dit resulteert in confrontaties tussen boeren, die vrezen voor hun vee, en milieubeschermers die juist blij zijn met de terugkeer van de wolf.

Franse boeren willen dieren als wolven, lynxen en beren nu de beschermde status ontnemen, ze eisen het recht ‘zichzelf te beschermen’.

Wolven in de Alpen, in Siberië en in Yellowstone zijn prima, maar ze zijn niet verenigbaar met veeteelt, vindt Nicolas Dhuicq, een beleidsmaker die een wetsvoorstel heeft ingediend om jacht op wolven te legaliseren.

De Franse wolvenpopulatie bestaat uit 250 – 300 dieren en het aantal groeit, volgens het International Wolf Center in Minnesota, Verenigde Staten. Ter vergelijking: in Italië wordt het aantal wolven geschat op 1.000, in Spanje op 2.000 en 50 in Duitsland.

Hiermee stijgt het aantal aanvallen op boerderijdieren: wolven in Frankrijk doodden in 2012 6.666 dieren, voornamelijk schapen.

Aangezien de dieren geen direct gevaar voor de mens vormen, staat de meerderheid van de Franse bevolking nog achter de wolf. In oktober hield dierenrechtenorganisatie Ifop for OneVoice een enquête, waaruit bleek dat 76% van de ondervraagden vindt dat de wolf thuishoort in de Franse natuur. Volgens boeren hebben deze mensen een geromantiseerd beeld van de wolf.

De laatste wolven in Frankrijk werden gedood in het zuidwesten in de jaren 1920. In de Parijse regio waren ze zo’n 70 jaar eerder uitgestorven. Het roofdier dat al eeuwenlang wordt vervolgd blijkt helaas nog steeds voor velen onwelkom.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde

Print Friendly, PDF & Email