De Afrikaanse Varkenspest brengt nu al flinke schade toe aan de Duitse vleesexport

China heeft de import van Duits varkensvlees direct stopgezet, nu in deelstaat Brandenburg vorige week donderdag en vrijdag bekend werd dat 6 wilde zwijnen positief getest zijn met de Afrikaanse Varkenspest, dit is waar de gehele varkenssector in Duitsland al jaren bang voor was. Daarom werd begin dit jaar een hek met schrikdraad langs delen van de grens geplaatst en werd de jacht op de wilde zwijnen uitgebreid door meer middelen toe te staan en een premie te betalen voor ieder geschoten wild zwijn. Ook Denemarken bouwde begin vorig jaar voor de zekerheid al een stevig hek langs de grens met Duitsland, om eventueel besmette wilde zwijnen tegen te houden.

Voor de Duitse vleesexport is dat een zware slag daar bijna 1/3 van de Duitse export van varkensvlees bestemd is voor de Chinese markt: in de eerste helft van dit jaar ging het daarbij al om een bedrag van 850 miljoen euro.

Behalve China hebben ook Zuid-Korea, Argentinië, Brazilië, Japan en Singapore de invoer van varkensvlees uit Duitsland verboden. Maar China, de grootste consument van varkensvlees te wereld, is de belangrijkste afnemer van Duits varkensvlees.

Omdat China zélf kampt met Afrikaanse varkenspest, is de import van varkensvlees fors toegenomen. Het gaat daarbij niet alleen om vleesproducten en delen van het varken die ook aftrek vinden in Europa. De Chinezen kopen ook oren, staart, snuit en poten waar in Europa bijna geen afzet mogelijkheden zijn en om hiervoor nieuwe kopers te vinden zal niet gemakkelijk zijn.

De belangen voor de vleessector in Duitsland zijn groot, die op het spel staan, dit was de reden waarom de Duitse regering direct contact opnam met China. Duitsland hoopt China er nog van te kunnen overtuigen de maatregelen te beperken tot bedrijven uit de regio waar dee besmette dieren zijn aangetroffen en import uit andere delen van Duitsland weer toe te staan. Een dergelijke regeling bestaat al met de landen van de Europese Unie.

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.